Comisarul European pentru Energie în Republica Moldova – dialogul energetic UE-Moldova
5 Лютого, 2024

Comisarul European pentru Energie în Republica Moldova – dialogul energetic UE-Moldova


În perioada 1-2 februarie, Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, a vizitat Republica Moldova, pentru a co-prezida, împreună cu Ministrul Energiei, Victor Parlicov, cea de-a cincea ediție a Dialogului Energetic la nivel înalt dintre UE și Republica Moldova.

La Chișinău, Comisarul a subliniat sprijinul continuu al UE pentru Republica Moldova și pentru sectorul energetic al acesteia. Discuțiile s-au axat pe securitatea aprovizionării pentru iernile viitoare și pe dezvoltarea energiei regenerabile și a eficienței energetice. Alinierea la normele UE în sectorul energetic în vederea procesului de extindere, inclusiv prin reforme în sectorul energiei electrice, al gazului și al energiei regenerabile, a fost, de asemenea, parte a dialogului. 

Acest dialog la nivel înalt a fost lansat în 2021 și consolidat după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și criza energetică care a urmat. Începând cu februarie 2022, rețeaua electrică a Republicii Moldova a fost sincronizată cu rețeaua europeană continentală pentru a contribui la menținerea stabilității sistemului său și, în același timp, la consolidarea independenței energetice a Moldovei.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova și în marja Dialogului Energetic, comisarul Simson a avut, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu Prim-Ministrul Dorin Recean.

Află mai multe

Comunicat de presă



НАЙПОПУЛЯРНІШЕ



Цікавитеся останніми новинами та можливостями?

Управління цим сайтом здійснюється Регіональною комунікаційною програмою «Східне сусідство ЄС» («EU NEIGHBOURS east») на 2020-2024 роки, що фінансується ЄС. Програма сприяє комунікаційній діяльності представництв Європейського Союзу в країнах Східного партнерства й працює під керівництвом Генерального директорату Європейської комісії з питань політики сусідства та переговорів із розширення, а також Європейська служба зовнішньої діяльності. Програма впроваджується консорціумом на чолі з GOPA PACE.


Інформація на цьому сайті регулюється Положенням про обмеження відповідальності та захист персональних даних. © European Union,